sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Katsaus varsomis- ja tiinehtyvyyskauteen 2011

Vuosi 2011 alkoi upeasti; kaikki siitostammat olivat tiineinä, kahdeksan yhdestätoista siemennetystä tammasta oli tiinehtynyt yhdellä yrityksellä, tulos oli aivan erinomainen.  Kaiken kruunasi varsomiskausi; kaikki 11 varsaa syntyivät terveinä, hyväkuntoisina ja laadukkaina. Kesän 2011 aikana Carruksen tallissa syntyi 5 tammaa ja 5 oria, Liedossa Jussin hoivissa kasvattimme Gretia varsoi alullesaattamamme, mustan, hyvätyyppisen orivarsan Royal Classicista.

Vuoden 2011 siemennykset eivät johtaneet samantasoiseen tulokseen kuin edellisenä vuonna. Kymmenestä siemennetystä tammastamme yhdeksän on kantavana. Kinetic tamma nyt pitää välivuoden neljän perättäisen varsavuoden jälkeen. Neljä tammoista tiinehtyi yhdellä yrityksellä, kolme kahdella, yksi kolmella,yksi neljällä ja yksi ei lainkaan. Siemennysten suhde tiinehtymiseen heikkeni lähes 50 %.  Tätä asiaa meidän täytyy nyt ammattilaisten kanssa hieman pureskella, miten tilanne saadaan paremmaksi ensi kautena. 
Pakastesiemennykset toivat kokonaisuudessaan paremman tuloksen tällä kaudella kuin tuoresiemennykset. Tästä suuri kiitos Ordenojan Oriaseman Liisalle ja Kallelle. Keskimäärin tarvitsimme 1,6 siemennystä per tiineys pakasteilla ja 3,3 siemennystä per tiineys tuoreella.  Toki tiineystulokseen vaikuttaa jonkun  yksittäisen tamman tunnistettukin yksilötason ongelma. Kaiken kaikkiaan, emme voi valtaisan tyytyväisiä kesän tilanteeseen olla.  Jos tähdätään 100 %, kaikki alle tämän luvun, on liian vähän:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti